keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Hakuprosessista ja järjestelyistä

Kuten aloituspostauksessa lupailin, ajattelin tänään kirjoittaa yleisesti hakuprosessista ja sen eri vaiheista. Tie tähän mennessä on jo ollut välillä hyvinkin työlästä ja on ollut paljon miettimistä ja suunnittelua. Pahin hässäkkä alkaa kuitenkin olla takanapäin ja nyt asia on konkretisoitunut vihdoin mieleenkin, että tosiaan parin kuukauden päässä sitä ollaan astumassa tuiki tuntemattomaan. 
Oli siis erittäin selvä asia minulle kun ammattikorkeakouluun pääsin, että vaihto tulisi olemaan osa opintojani.  Paras ajankohta vaihdolle olisi 2. vuosi, joten alusta asti sille kohdalle opintoja vaihtoa ajattelin. Päädyin kevätlukukauteen, jotta saisin rauhassa opiskella ja aloittaa toisen opiskeluvuoteni uudella kampuksella siirtyessämme Imatralta Lappeenrantaan. Tässä vaiheessa on ollut hyvä huomata, että se oli oikea ratkaisu. 
Virallinen haku alkoi viime toukokuussa (2019), jolloin lähetin hakemuksen Erasmuksen opiskeluvaihtoon halukkuudesta. Hakemukseen laitettiin myös kouluvaihtoehdot minne halusi hakea. Koulut tuli asettaa toivejärjestykseen minne mieluiten haluaa. Pyörittelin silloin vielä päivää ennen hakupaperin lähettämistä, minne haluaisin eniten, mutta vierailu koulumme kansainvälisyysvastaavan kanssa antoi varmuuden, että Tsekki olisi ehdoton ykkönen. Toisena minulla taisi olla Irlanti, kolmantena Belgia ja neljäntenä Liettua. Nimitys Prahaan saapui kesäkuun lopulla ja siitä innostus sitten alkoi. Täytyi kuitenkin odotellla syksyyn ja koulun alkua, että pääsisi paperihommiin.

 Kuvahaun tulos haulle vysoka skola hotelova praha

Koulu, mihin olen menossa on nimeltään Vysoká škola hotelová v Praze ( Institute Of Hospitality Management in Prague ). Koulu opetustarjonta keskittyy lähinnä hotelli- ja majoituspalveluiden johtamiseen, markkinointiin ja matkailuun liittyviin kursseihin. Koulu on yksityinen ja siellä opiskelee noin 1200 opiskelijaa. Koulu sijaitsee Praha 8 alueella, joten ei kovin kaukana keskustasta ja sinne on helppo kulkea julkisilla.



Kuvahaun tulos haulle vysoka skola hotelova praha

Hakuprosessin paperisota hoidettiin tässä syksyn aikana. Täyttelimme papereita yhdessä luokkakaverini kanssa ja kansainvälisyysvastaavan avulla. Ensimmäisenä kohdemaan kouluun tuli lähettää koulun oma hakulomake ja sen kanssa ns. oppimissopimus. Vaihtoon lähtevälle opiskelijalle katsotaan henkilökohtaisesti opintosuunnitelman mukaan sopivat kurssit, jotka vaihdossa suoritetaan ja opintopisteitä tulisi kerätä yhteensä 30. Tarkoitus on, että opiskelut eivät hidastuisi, vaikka lähteekin ulkomaille, joten kursseja yritettiin valita oman kouluni opintojen mukaan.  Minulle valikoitui kursseja 35 opintopisteen edestä, mutta vasta paikanpäällä oikeastaan selviää onnistuuko nuo ylimääräiset ja miten kurssit asettuvat lukujärjestykseen. Kursseja tuntuu olevan vähän, mutta ovat sisällöltään laajoja. Monet kurssit ovat jopa 6 opintopisteen arvoisia kun Suomessa samasta kurssista saat vain 3.  Itse tulen opiskelemaan mm. viestintää, markkinointia, yrittäjyyskursseja ja kieliä. Paperit lähetettiin ja muutaman viikon kuluessa sain hyväksymiskirjeen Prahasta. 



Kaikkien Erasmuksen vaihtoon lähtevien tulee myös tehdä kielitesti, joka suoritettiin netissä. Se meni oikein mukavasti ja uskaltaa ainakin enkun taitojen puolesta lähteä :D 

Näiden hakupapereiden ohella on täytynyt miettiä myös rahapuolta. Monet varmasti miettivät hakemista vaihtoon rahan takia, mutta vaihtoon lähtevillä on yllättävän hyvät mahdollisuudet saada avustusta ja tukea vaihtoon. Hain Erasmukselta tukea, jonka summa riippuu kohdemaasta ja se saapuu pari viikkoa ennen vaihtoa. Toisena hain Otsakorpisäätiön apurahaa. Säätiö myöntää apurahoja toiminta-alueensa ammattiopistojen, ammattikorkeakoulujen ja aikuisopistojen suomalaisille opiskelijoille ulkomaan vaihtoihin ja harjoitteluihin, kyseisten oppilaitosten opettajille ja oppilaitoksille. 
Vaikka nämä viralliset paperityöt ovatkin nyt takanapäin, on vielä muita asioita, joita tulisi hoitaa ennen vaihtoa... Tässä muutamia niistä:
  1.  Kouluni ei tarjoa asuntoa, koska on yksityiskoulu, joten asunto täytyy etsiä itse. Koulu tottakai avustaa asiassa, mutta omatoimisesti olen niitä katsellut ja löytänyt hyviä nettisivuja ja Erasmuksen opiskelijaryhmiä sosiaalisesta mediasta, joissa entiset opiskelijat tarjoavat omia asuntojaan/huoneitaan. Itse olen nyt sopimusta vaille valmis ottamaan erään huoneen vastaan 3 makuuhuoneen solusta. Tässä solussa kaikilla on omat makuuhuoneet ja kylppärit. Keittiö ja oleskelutilat jaetaan kämppisten kesken. Asunto sijaitsee aivan keskustassa kansallismuseon läheisyydessä. Mutta tästä enemmän myöhemmissä postauksissa...
  2. Kelaan täytyy tehdä selvityksiä, mm. olosuhdemuutosilmoitus...
  3. Lentoliput pitää ostaa
  4. Mulla ei oo omaa matkalaukkua tällä hetkellä (porukat pölli) :O pitäisi varmaan toivoa joulupukilta... 
Kaikenlaista säätöä tällaisen reissun järjestämiseen kyllä riittää, mutta kyllä tätäkin kirjoittaessa huomasi kuinka tämä asia todella lähestyy nopeasti kun vasta pohdin minnehän sitä lähtisi...



Příště!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti